Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Το 6ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο «Θ. Παπαγιάννης»

Το 6ο Συμπόσιο Γλυπτικής συνδιοργανώνουν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», από 20 Αυγούστου ως 10 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Μουσείου.Συμμετέχουν οι γλύπτες Francesco Moretti, Fattos Shuli, Ιορδάνης Ποιμενίδης, Θανάσης Μπουκουβάλας, Θεόδωρος Παπαγιάννης και η βοηθός Εβίτα Θεοχάρη. Θα φιλοτεχνήσουν έργα σε μάρμαρο, μέταλλο, τοπικές πέτρες και ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία θα τοποθετηθούν στη διαδρομή από την είσοδο του χωριού ως το Μοναστήρι της Τσούκας.

Οι "ΒΑΚΧΕΣ" του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης,το Πειραϊκό Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης» παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης.Το έργο είναι μια sui generis τραγωδία, αφού είναι η μοναδική σωζόμενη με διονυσιακό θέμα και συνδυάζει συγκλονιστική ένταση και απαράμιλλη τεχνική αρτιότητα.Το πρόγραμμα των παραστάσεων υλοποιήθηκε από το Πειραϊκό Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης» και την εταιρεία «ΑΝΘΟΣ» και υπογράφεται από τον Ηπειρώτη σκηνοθέτη Γιώργο Παπαθεοδώρου. Η απόδοση του έργου στα νέα ελληνικά είναι του Χρήστου Σάββα, ενώ της παραγωγής προΐσταται ο Κυριάκος Κερανόπουλος.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ:Στο φως του φεγγαριού με τους "Έμμελον" στον αρχαιολογικό χώρο Μ. Γαρδικίου


«Όλοι όσοι θέλετε να περάσετε μια μαγευτική βραδιά στο φως του φεγγαριού υπό τους ήχους έντεχνης ελληνικής μουσικής, δεν έχετε παρά το βράδυ του Σαββάτου  να ανηφορίσετε στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης Μ. Γαρδικίου, στο λόφο "Καστρί"», με τα λόγια αυτά ο αντιδήμαρχος πολιτισμού- αθλητισμού του Δήμου Ζίτσας Στέφανος Μιχάλης, απήυθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία όλης της χώρας για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

«Το Δέντρο της Ποίησης» φυτεύτηκε στο Νησάκι από την ΕΛΣΗ {photos}


Με μία όμορφη εκδήλωση σε ένα ακόμα πιο όμορφο φυσικό τοπίο, στο Νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, στη θέση Σεράι, η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου  Ιωαννιτών και η Νήσος των Ιωαννίνων, γιόρτασαν το Σάββατο την 9η Λυρική Παμβώτιδα, έναν θεσμό αφιερωμένο στην ποίηση και τους ποιητές.Η Λυρική Παμβώτιδα καταξιωμένος ήδη πολιτιστικός θεσμός με μεγάλη απήχηση, ενδυναμώνεται και έχει την προοπτική να αναδειχθεί σε ένα διεθνές γεγονός. 

Μπαλάντες από το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στον αύλειο χώρο Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημ. Χατζής» θα ερμηνευθούν μπαλάντες και κινηματογραφική μουσική από το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων «Η Πασσαρών» σε μία εκδήλωση από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.Συμμετέχουν: Ο. Πατούνας, Σ.Νάκη, Π. Περδίκη, Ε. Παππάς, Α. Παργινός, Ν. Ζώη,Κ. Μάνθου, Α. Τσιάβου, Φ. Τσελέφης, Μ. Φίλιου, Β. Στεργίου, Π.Νάκης, Θ. Παππάς, Α. Λύγδα, Χ. Ζώη, Β. Τσελέφης, Α. Λωρίδας, κιθάρα Μ.Τασιούλα (από την τάξη Α. Βικελή στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων), κοντραμπάσο Ε. Παππάς (από την τάξη Β. Αρλέτου στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων), βιολί Α. Λωρίδας, κλαρίνο, Σ. Νάκη, τραγούδι.Διασκευές κομματιών και διεύθυνση συνόλου: Γ.Νάκης.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, το Σάββατο 29 Αυγούστου

Το Σάββατο 29 Αυγούστου, με αφορμή την αυγουστιάτικη Πανσέληνο το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει εκδηλώσεις σε περισσότερους από 140 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το υπουργείο Πολιτισμού αφήνει ελεύθερη την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ έχει προγραμματιστεί και σειρά εκδηλώσεων. Τη συγκεκριμένη ημέρα, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να βρεθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία με τη λάμψη της αυγουστιάτικης πανσελήνου και να συμμετέχουν σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, παραστάσεις θεάτρου σκιών.

"Χάρτινο το φεγγαράκι" στο Ιτς Καλέ


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών υποδέχονται την αυγουστιάτικη πανσέληνο με μουσική και τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Ξυδάκη, Ορφέα Περίδη, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Ηλία Λιούγκου αλλά ακόμα και με ηπειρώτικα παραδοσιακά τραγούδια, το Σάββατο 29 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ., στο Ιτς Καλέ, στο Κάστρο Ιωαννίνων. Ερμηνεύουν ο Ηλίας Λιούγκος και η Σοφία Αβραμίδου, στο τραγούδι, και ο Σάκης Κοντονικόλας στο πιάνο.Ο τραγουδοποιός και τραγουδιστής Ηλίας Λιούγκος διδάχτηκε το τραγούδι από το Μάνο Χατζιδάκι.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Ακυρώνεται το 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιωαννίνων


Την ακύρωση του Ioannina Street Theater Festival [I.S.T.F] που τα τελευταία χρόνια φιλοξένησε περισσότερες από 35 ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, και πληθώρα παραστάσεων τσίρκο, κουκλοθέατρου, χορού, μουσικής και θεάτρου σε δημόσιους υπαίθριους χώρους της πόλης, ανακοινώνει η A.M.K.E. Multi-art Projects.Όπως αναφέρει, η ακύρωσή του I.S.T.F. οφείλεται στην αδυναμία του Δήμου Ιωαννιτών και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών να δημιουργήσουν ένα υγιές και ασφαλές πεδίο εργασίας και συνεργασίας, καθώς και στην αδυναμία του Δήμου Ιωαννιτών να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι της εταιρίας διοργάνωσης του I.S.T.F. A.M.K.E. Multi-art Projects και των συνεργατών της για προηγούμενη παραγωγή που διοργάνωσαν από κοινού. 

Η Απολογία του Σωκράτη στην Αρχαία Δωδώνη


Το έργο του Πλάτωνα, «Απολογία Σωκράτη», σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Δωδώνης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με την υποστήριξη του Σωματείου «Διάζωμα», υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δ. Δωδώνης, σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό Κέντρο Δ. Ιωαννιτών και με την ευγενική συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου, αλλά και για τα φιλολογικά δεδομένα,  που θα  παρασταθεί από σκηνής η «Απολογία Σωκράτους» στην αρχαία ελληνική γλώσσα έτσι όπως την κατέγραψε και τη διαμόρφωσε ο Πλάτωνας.

«Υδάτινες ιστορίες» στα Παλιά Σφαγεία Ιωαννίνων


Συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές με τίτλο Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά,  που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», με την ταινία του Γουές Άντερσον, Υδάτινες ιστορίες (Life Aquatic with Steve Zissou, ΗΠΑ, 2004), με τους  Μπιλ Μάρεϊ, Όουεν Γουίλσον, Κέιτ Μπλάνσετ, Αντζέλικα Χιούστον, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Γουίλεμ Νταφόε.

«Τα Λόγια και τα Χρόνια» με τον Δ. Υφαντή στη Βροντισμένη

«Τα Λόγια και τα Χρόνια» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Υφαντής στη Βροντισμένη αυτή την Πέμπτη 20 Αυγούστου.Τα λόγια και τα χρόνια που εναλλάσσονται, αγγίζοντας πότε το παρελθόν και πότε το παρόν. Τραγούδια της Ηπειρωτικής παράδοσης που αναδύονται δροσερά μέσα απ' τον χρόνο, ανταμώνουν με λαϊκά τραγούδια του σήμερα, αξέχαστων ερμηνευτών, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, αλλά και πιο σύγχρονων, όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης. Τραγουδάκια όμως και του ιδίου του τραγουδοποιού που μας καλωσορίζει στο χωριό του σαν οικοδεσπότης στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μια μεγάλη και μοναδική συναυλία με οκτώ μουσικούς επί σκηνής, όπου το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι σμίγουν με το παραδοσιακό.Είσοδος 5 ευρώ.Ώρα έναρξης 9:30.

Εργαστήρια Θεατρικής Αγωγής και Υποκριτικής Τέχνης από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων


Το θέατρο δεν είναι απλά η σκηνοθεσία ενός δεδομένου έργου και η απλή διεκπεραίωση ρόλων αλλά μια διαδικασία κοινωνική, παιδευτική, ψυχοθεραπευτική και έχει να κάνει με την πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου για παιχνίδι, για δράση! Εδώ λοιπόν, έρχεται το θέατρο και όλες οι δημιουργικές δραστηριότητες να φέρουν σε ισορροπία τον σύγχρονο άνθρωπο είτε είναι παιδί, έφηβος ή ενήλικας μέσα από την όμορφη τέχνη του Θεάτρου χωρίς ανταγωνισμούς, άσχημη κριτική, απόρριψη αλλά προβάλλοντας μια πιο θετική και δημιουργική ματιά του κόσμου και ανεβάζοντας τον δείχτη της θεατρικής παιδείας των Ιωαννίνων. 

«Γλυπτική Κεραμέως» στο Ιτς Καλέ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων φιλοξενεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων της ακρόπολης Ιτς Καλέ του Κάστρου Ιωαννίνων έκθεση κεραμικής γλυπτικής του Βασίλη Σιούζου με τίτλο «Γλυπτική Κεραμέως». Στο πλαίσιο μιας αφαιρετικής γλώσσας, τα αλλοιωμένα βλέμματα, οι παραμορφωμένες μορφές και οι βίαιοι μορφασμοί αποτελούν το μορφοπλαστικό εργαλείο του καλλιτέχνη να εισχωρήσει στην ανθρώπινη μορφή, στην οποία η φύση και ο χρόνος εναποθέτουν το αποτύπωμά τους. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 13 Σεπτεμβρίου με ώρες λειτουργίας 11.30-14.30, 18.30-21.30 και ελεύθερη είσοδο. Τηλ. Επικοινωνίας: 2651025989, 2651039580.

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Η 9η Λυρική Παμβώτιδα και φέτος στο Νησί

Η 9η Λυρική Παμβώτιδα, ο πιο υψηλός θεσμός της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, θα λάβει χώρα το Σάββατο, 22 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Νησί των Ιωαννίνων στη θέση Σεράι. Η εκδήλωση θα ανοίξει με μια πράξη ανάδειξης και προβολής της ποίησης ως ύψιστου πολιτισμικού αγαθού και συνάμα προβολής ενός απείρου κάλλους Νησιού.Στο πλαίσιο του θεσμού η Εταιρία θα τιμήσει το συγγραφέα Ναπολέοντα Δοκανάρη και τον ποιητή – μεταφραστή Νικόλαο Κατσαλίδα για την προσφορά του έργου τους στα Ηπειρωτικά γράμματα και στον πολιτισμό. Την παρουσίαση των τιμώμενων προσώπων θα κάνει ο Νίκος Υφαντής, Πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ηπείρου.

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου,στηρίζει την προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021


Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔ) στην συνεδρίασή του της 10ης Αυγούστου 2015 αποφάσισε ομόφωνα την πλήρη στήριξή του στην προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών για την διεκδίκηση της υποψηφιότητας: «ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΠΕΙΡΟΣ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021».Θεωρεί ότι, όλοι οι φορείς πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ενωμένοι, ώστε να κερδηθεί η δύσκολη αυτή μάχη που αφορά όχι μόνο την πόλη των Ιωαννίνων αλλά ολόκληρη την Ήπειρο, γιατί μέσω αυτής θα αναδειχθεί η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός της.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Το Μουσείο Αργυροχρυσοχοίας στους Καλαρρύτες, εγκαινίασε ο Κώστας Τασούλας

Το Μουσείο Αργυροχρυσοχοίας στους Καλαρρύτες εγκαινίασε το Σάββατο 8 Αυγούστου ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ κ.Κώστας Τασούλας.Ο κ.Τασούλας κατά την θητεία του ως Υπουργός Πολιτισμού είχε ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την χρηματοδότηση των εργασιών αποπεράτωσης του σπουδαίου αυτού μουσείου που αναδεικνύει την προσφορά των Καλαρρυτινών στην αργυροχρυσοχοία.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ο πρωτότυπος γλωσσικός μαθητικός διαγωνισμός, για δεύτερη χρονιά στο Συρράκο


Για 2η χρονιά, στο Συρράκο και στο Συνεδριακό κέντρο «Κ.Κρυστάλλης»,στις 13 Αυγούστου στις 6.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ο πρωτοποριακός και πρωτότυπος για τα Ελληνικά δεδομένα γλωσσικός διαγωνισμός "Ελλήνων ...Λόγος" για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.Ο διαγωνισμός διοργανώνεται απ’ τους Συνδέσμους Συρρακιωτών και υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Ήδη, απ’ τον Οργανισμό του Δήμου, έχει ενταχθεί στο πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για το καλοκαίρι του 2015.

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Χρήστου Χρηστοβασίλη από το Δήμο Ζίτσας


Εκδηλώσεις στη μνήμη του λογοτέχνη, δημοσιογράφου και πολιτικού Χρήστου Χρηστοβασίλη διοργάνωσαν ο Δήμος Ζίτσας, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων, η Τοπική Κοινότητα Σουλόπουλου και η Αδελφότητα Αποδήμων Σουλόπουλου. Τα «Χρηστοβασίλεια» που εντάσσονται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ζίτσας, πραγματοποιήθηκαν στην γενέτειρα του Χρηστοβασίλη, το Σουλόπουλο (Σούλι Χρηστοβασίλη), το Σάββατο 8 Αυγούστου και περιελάμβαναν τη βράβευση του λογοτέχνη, αυτοδιοικητικού Σπύρου Τζόκα ο οποίος κατάγεται από το Δεσποτικό.

Παράταση λειτουργίας Βυζαντινού Μουσείου και Ίτς- Καλέ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για το διάστημα από 10 Αυγούστου έως και 31 Οκτωβρίου παρατείνει το ωράριο λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, του Φετιχιέ Τζαμιού και του Θησαυροφυλακίου που βρίσκονται στην νοτιοανατολική Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων (Ίτς- Καλέ).Οι εν λόγω χώροι θα είναι επισκέψιμοι τη Δευτέρα από 12.00 έως 20.00 και τις υπόλοιπες ημέρες( Τρίτη- Κυριακή)  από τις 08.00 έως τις 20.00.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ:Εκδηλώσεις στη μνήμη του Χρήστου Χρηστοβασίλη


Τον λογοτέχνη, δημοσιογράφο και πολιτικό Χρήστο Χρηστοβασίλη τιμούν με εκδηλώσεις μνήμης ο Δήμος Ζίτσας, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων, η Τοπική Κοινότητα Σουλόπουλου και η Αδελφότητα Αποδήμων Σουλόπουλου.Οι εκδηλώσεις με την επωνυμία «Χρηστοβασίλεια 2015» εντάσσονται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ζίτσας και πραγματοποιούνται στην γενέτειρα του Χρηστοβασίλη το Σουλόπουλο (Σούλι Χρηστοβασίλη) το Σάββατο 8 Αυγούστου στις 8 το βράδυ.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Χρήστου Χρηστοβασίλη.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Ημέρα αφιερωμένη στο σπήλαιο «Ανεμότρυπα» των Πραμάντων


Μια ημέρα αφιερωμένη στο σπήλαιο «Ανεμότρυπα» των Πραμάντων οργανώνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, δίνοντας την ευκαιρία στους πολυάριθμους επισκέπτες αυτή την περίοδο να γνωρίσουν ένα από τα αξιοθέατα που ήρθε να προστεθεί πριν 15 χρόνια στο πλούσιο «μωσαϊκό» φυσικών ομορφιών της περιοχής των Τζουμέρκων. Παράλληλα, με την πρωτοβουλία του αυτή ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων σηματοδοτεί και την προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξής του Σπηλαίου όχι μόνο ως φυσικό μνημείο, αλλά και ως χώρο εκδηλώσεων.

Οι Ηπειρώτες του εξωτερικού στηρίζουν την υποψηφιότητα των Ιωαννίνων και της Ηπείρου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Με τη συνεργασία όλων των Ηπειρωτών, η Ήπειρος μπορεί να βαδίσει στο δρόμο της ευημερίας.Το μήνυμα αυτό έστειλε η συνάντηση που είχε σήμερα στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας με το διοικητικό συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν τα θέματα της ανάπτυξης του τουρισμού, του πολιτισμού και της εξωστρέφειας, με τη συνεργασία όλων των πλευρών να αποτελεί τη βάση προώθησης στοχευμένων δράσεων και κοινών πρωτοβουλιών στο μέλλον.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2015»: Αφιερωμένες στα Ηπειρώτικα γεφύρια


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας προσκαλεί στις «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2015», το νέο βήμα στον πρωτότυπο πολιτιστικό, περιβαλλοντικό θεσμό που πριν λίγα χρόνια εδραίωσε η κορυφαία, τριτοβάθμια οργάνωση της Ηπειρώτικης Αποδημίας. Οι «Ηπειρώτικες Όχθες» αναδεικνύουν το πολιτιστικό απόθεμα της Ηπειρώτικης παράδοσης και δημιουργίας στο προνομιακό φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου, προβάλλοντας έτσι δύο κύρια συγκριτικά της πλεονεκτήματα.Φέτος, οι «Ηπειρώτικες Όχθες» ταξιδεύουν στην καρδιά του Αυγούστου για ένα διήμερο, 11 και 12 Αυγούστου, από τη Δερόπολη ως και το Γεφύρι της Πλάκας με ένα κύκλο εκδηλώσεων αλλά και σειράς δράσεων. Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων είναι τα Ηπειρώτικα Γεφύρια και η ανάγκη προστασίας ευρύτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα θέμα που αποφασιστικά προτάσσει η Π.Σ.Ε. σε σειρά εκδηλώσεων όλη τη χρονιά, πρωτοστατώντας στον αγώνα για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας και την προστασία σειράς άλλων. Από την 1η Φεβρουαρίου, τη μέρα της κατάρρευσης του εμβληματικού Γεφυριού της Πλάκας, η Π.Σ.Ε. έχει αφιερώσει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων στα Ηπειρώτικα Γεφύρια, συμμετέχοντας στον κοινό βηματισμό σειράς φορέων με κοινό στόχο την αναστήλωση του γεφυριού αλλά και την προστασία όσων χρόνια τώρα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, προοιωνίζοντας επόμενες καταρρεύσεις...

ΜΕΤΣΟΒΟ:Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «στο διάβα»


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «στο διάβα».Η έκθεση αποτελεί ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή των μετακινούμενων και νομάδων κτηνοτρόφων της Μεσογείου, περιλαμβάνοντας φωτογραφίες από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Ισπανία και πλαισιώνεται με εκθέματα από το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου του Ιδρύματος Τοσίτσα, καθώς και μια μεγάλη ενότητα φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα (1920 – 2011), που αφορούν την ζωή των μετακινούμενων κτηνοτρόφων της περιοχής.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Εκδήλωση μνήμης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπραγγέλων

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Δοβρά της Αλήστου Μνήμης» του Φωκίωνα Καψάλη, πραγματοποιεί το Σάββατο 8 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8.30 το απόγευμα και θα γίνει στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου του χωριού, όπου στις 19.30 θα προηγηθεί εσπερινός στον κατεστραμμένο από τους Γερμανούς Ιερό Ναό.Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Ασπράγγελοι. Η αποφράς ημέρα της 15ης Ιουλίου 1943» που βρίσκεται υπό δημιουργία.

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ: Ένας πολιτιστικός πολυχώρος έγινε πραγματικότητα


Το μεράκι και ο εθελοντική προσφορά, μετέτρεψαν ένα παλιό σχολείο σε κυψέλη του πολιτισμού.Πρόκειται για το κτίριο όπου στεγάζεται η Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών και συμπληρώνεται με άλλες δραστηριότητες όπως η βιβλιοθήκη και η αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, το οποίο άλλαξε μορφή χάρη στις πρωτοβουλίες και την εργασία της Αδελφότητας Απανταχού Μελιγγιωτών.Το βράδυ της Κυριακής ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης έκανε τα εγκαίνια της Πινακόθηκης, η οποία αυτό το διάστημα φιλοξενεί έκθεση με έργα τοπικών ζωγράφων.

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στη Βωβούσα

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει, κατόπιν πρόσκλησης, στο Φεστιβάλ Βωβούσας, που διοργανώνεται από την 1η έως τις 8 Αυγούστου στη Βωβούσα, από τον φωτογράφο Καμίλο Νόλλα. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βωβούσας, παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας «Mount Olympus», που περιλαμβάνει μια επιλογή έργων από το αρχείο του Ελβετού φωτογράφου Φρεντ Μποϊσονά με θέμα τον Όλυμπο, από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι θεματοφύλακας του αρχείου.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ιωάννινα: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη. Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Ιτς καλέ 31.07.2015. Ενορχήστρωση Ελευθέριος Καραγιάννης, πιάνο Γεωργία Αναστάση, Ειρήνη Δόβα σοπράνο. Αποσπάσματα από την ποίηση διάβασαν οι Στρατσάνη Μαρία, Διευθύντρια Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών & Μωυσής Ελισάφ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.