Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα πεθαίνει στο Δρίσκο Ιωαννίνων,ο μεγάλος ποιητής Λορέντζος Μαβίλης


Ποιητής και μεταφραστής, τελευταίος εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής και μάλιστα του κερκυραϊκού κύκλου.Ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1860 στην Ιθάκη, όπου ο ισπανικής καταγωγής πατέρας του, Παύλος Μαβίλης, υπηρετούσε ως δικαστικός. Η μητέρα του, Ιωάννα Σούφη, ήταν ανιψιά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Μαβίλης τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κέρκυρα και φοίτησε για ένα χρόνο (1877-1878) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια Μονάχου και Φράιμπουργκ (1878-1890), όπου παρακολούθησε μαθήματα κλασικής φιλολογίας, αρχαιολογίας και σανσκριτικών, ενώ μελέτησε τα φιλοσοφικά συστήματα των μεγάλων Γερμανών φιλοσόφων Καντ, Φίχτε και Σοπεγχάουερ.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ο «Μορμόλης» για δύο τελευταίες παραστάσεις


Την Κυριακή 29 Νοέμβρη στις 11:30 το πρωί και στις 5:30 το απόγευμα, στον Πολυχώρο της Στοάς Ορφέα (Αίθουσα Φ. Γκ. Λόρκα), η Παιδική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ» θα παρουσιάσει, για 2η καλλιτεχνική περίοδο, τις δύο τελευταίες παραστάσεις του εκλεκτού θεατρικού έργου του Ράινερ Χάχφελντ, μαθητή του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «ο Μορμόλης». Ένα πολυεπίπεδο έργο με εξαιρετικής και διαχρονικής σημασίας νοήματα που, επί χρόνια, δεν έπαψε να ψυχαγωγεί, να διαπαιδαγωγεί και να γοητεύει τα παιδιά, αλλά και όλους όσους αισθάνονται ακόμα παιδιά.

«Από το ίχνος στην τρισδιάστατη έκφραση» στον Τεχνοχώρο


Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου μετά τις 8 το βράδυ, εγκαινιάζεται στον Τεχνοχώρο (Μητροπόλεως 25, Ιωάννινα) η έκθεση γλυπτικής των Φώτη Ραφτόπουλου και Χρήστου Σκαλκώτου με τίτλο «Από το ίχνος στην τρισδιάστατη έκφραση».Η έκθεση γλυπτικής παρουσιάζει μία σειρά από μικρά γλυπτά διαφορετικών μεγεθών και υλικών, σχέδια, καθώς και μία βίντεο-εγκατάσταση. Η διαλεκτική σχέση μεταξύ υλικού - μορφής και η χρήση των νέων τεχνολογιών - υλικών αποτελούν το πεδίο έρευνας και τον πυρήνα της  προβληματικής της παρούσας δουλειάς των δύο καλλιτεχνών.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Εκδηλώσεις τιμής στον Λορέντζο Μαβίλη

Ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Κερκυραίων και η Τοπική Κοινότητα Βασιλικής τιμούν τον ποιητή και ήρωα του Δρίσκου Λορέντζο Μαβίλη με διήμερες εκδηλώσεις το επόμενο σαββατοκύριακο. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- Σάββατο 28 Νοεμβρίου: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών: 20.30 Συναυλία του Μουσικού Συνόλου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Αγίου Ματθαίου με πρόγραμμα Επτανησιακού Ρεπερτορίου
- Κυριακή 29 Νοεμβρίου: 10.00 Τ.Κ. Βασιλικής, Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα, 11.00 Ύψωμα Δρίσκου, Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, 11.20 Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Τζώρας και στη Μονή Αγίας Παρασκευής, 12.00 Πνευματικό Κέντρο Βασιλικής: Χαιρετισμοί, ομιλία από τον Δρ. Δημήτριο Γ. Μεταλληνό, Διδάσκων του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τίτλο: «Λορέντζος Μαβίλης ο Πολιτικός της Θυσιαστικής Πράξης», παραδοσιακοί Χοροί και Τραγούδια από το Σύλλογο Βασιλικής.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Παρουσίαση βιβλίων του Γεώργιου Δ. Παναγόπουλου στα Ιωάννινα

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» τα βιβλία του Γεώργιου Δ. Παναγόπουλου:Ζητήματα Εκκλησιολογίας: Ερμηνευτική προσέγγιση πτυχών του μυστηρίου της Εκκλησίας με βάση την Ορθόδοξη Πατερική Παράδοση (εκδόσεις Μυρμιδόνες) και Ορθόδοξη Θεολογία και τουρκοκρατούμενος Ελληνισμός (εκδόσεις Μυρμιδόνες).Για το συγγραφέα και το έργο του θα μιλήσουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ. Ιερόθεος, ο Αλέξανδρος Αλεξάκης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο συγγραφέας, Γεώργιος Δ. Παναγόπουλος, Επίκ. Καθηγητής Δογματικής ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων. Την εκδήλωση συντονίζει η Γεωργία Γιώτη, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ιωαννιτών, Απόφοιτος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΣ Β.ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: Παρουσίαση του έργου “Πεζοπορία για τον Πολιτισμό”

Τα αποτελέσματα του έργου “Πεζοπορία για τον Πολιτισμό” του ευρωπαϊκού προγράμματος “Πολιτισμός”, που υλοποίησε μαζί με το Γραφείο Περιβάλλοντος της Κορσικής και το Νησιωτικό Συμβούλιο της Μαγιόρκας, παρουσιάζει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, με αφορμή την ολοκλήρωσή του έργου.Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πεζοπορία για τον Πολιτισμό», μεταξύ άλλων, στοχεύει στην ανάδειξη της εθνολογικής κληρονομιάς των αγροτικών και φυσικών περιοχών της Ευρώπης με αειφορικό και δημιουργικό τρόπο, μέσω της πεζοπορίας, στην βελτίωση της προσβασιμότητας της εθνολογικής κληρονομιάς των αγροτικών και φυσικών περιοχών και στην προώθηση της δημιουργικότητας, της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας του πολιτιστικού τομέα που έχει σχέση με την εθνολογική κληρονομιά.Οι διαδρομές και έντυπο υλικό θα εκτίθενται στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, από την Τρίτη 24 Νοεμβρίου.Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ στις 11:00, στον χώρο της εκδήλωσης.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

«Μηνύματα Συνύπαρξης» του Λάζαρου Καλογήρου

Το Πνευματικό  Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει από 25 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου έκθεση ζωγραφικής του Λάζαρου Καλογήρου με θέμα: Μηνύματα Συνύπαρξης. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και θα λειτουργεί 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 25 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ.Ο Λάζαρος Καλογήρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Από μικρός του άρεσε να εκφράζεται τραβώντας γραμμές. Σε νεαρή ηλικία μαθήτευσε στο Εικαστικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου υπό τις καλλιτέχνιδες Ελένη Μπότσιου και Ευδοκία Παπαγεωργίου. Αργότερα αποφοίτησε από τη σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, όπου σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Αναστάσιου Χρηστάκη. Ακολούθησαν ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Μέχρι σήμερα έχει βρει ενδιαφέρον σε διάφορους τομείς εκτός της ζωγραφικής, όπως η εικονογράφηση, το κόμικ, οι γραφικές τέχνες και τα εξώφυλλα δίσκων. Όσο για την τεχνοτροπία του, είναι ένα αμάλγαμα πολλών διαφορετικών στοιχείων από ρεύματα και καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Μια ιστορία μακελειού στο Politheatro


Την παράσταση ''NORD-OST, μέρες που ξεχάστηκαν'' του Torsten Buchsteiner σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, φιλοξενεί το Politheatro το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου και ώρα 9.15 μμ στην αίθουσα 2 του Πολυθεάματος (Σικελιανού 3). Ένα πολιτικό έργο για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μόσχα στις 23 Οκτωβρίου 2002, όπου 32 Τσετσένοι αυτονομιστές εισέβαλαν στο θέατρο της οδού Ντουμπρόβκα και διέκοψαν βίαια το μιούζικαλ "ΝΟRD-OST" με αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος στην Τσετσενία. Ακολούθησαν 57 ώρες ομηρίας για 850 θεατές και μια επιχείρηση διάσωσης με δηλητηριώδη αέρια που κόστισε τη ζωή σε 170 ανθρώπους. Μέχρι σήμερα δεν έχει κριθεί κανένας ένοχος. Τρεις γυναίκες με διαφορετική προέλευση, μια Τσετσένα "μαύρη χήρα", μια Ρωσίδα όμηρος και μια Λετονή γιατρός διασταυρώνουν τις μαρτυρίες τους και ξαναζούν λεπτό προς λεπτό τη συγκλονιστική εμπειρία τους. Πώς βρέθηκαν εκεί; Τύχη, επιλογή, καθήκον; Πόσο θα αλλάξουν; Κάθε πλευρά βλέπει την ρωσο-τσετσενική σύγκρουση από διαφορετικό πρίσμα και της δίνει διαφορετικό όνομα. Οι Τσετσένοι αυτονομιστές την ονομάζουν «απελευθερωτικό αγώνα». Οι Ρώσοι ονομάζουν την σύγκρουση «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». 

«Η κόμισσα της φάμπρικας» από την «εξ έδρας»


Το έργο των Γιαλαμά – Πρετεντέρη «Η κόμισσα της φάμπρικας» ανεβάζει η Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων «εξ έδρας». Η παράσταση θα δοθεί στις 19, 20 και 21 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Δημήτρης Χατζής» στα Παλιά Σφαγεία. Είσοδος ελεύθερη.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

«Νέοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν» στη ΕΗΜ

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της (Παρασκευοπούλου 4), τη μουσική βραδιά «Νέοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν».Οι Αναστασία Τσιτούνη-Αλεξάνδρα Μπεζεβέγκη, φλάουτο, Ελπίδα Κάλλου – Χριστιάννα Παππά – Ιωάννης Ντακούμης, πιάνο, Πέτρος Γιαννούλης, Αριάδνη Κωλέτση, βιολί, Έρρικα Μάντη, σοπράνο, Σοφία Ζώη - Αλέξανδρος Τσιώνης, κιθάρα ερμηνεύουν έργα των Teleman, Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt, Miyagi, Boismortier  κ.α. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Mεγάλη βιβλιογιορτή στο κέντρο των Ιωαννίνων


Ένα πραγματικά μεγάλο παζάρι βιβλίου με τίτλους που κατά κανόνα δεν βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων, 100 περίπου εκδοτικών οίκων, σε απίστευτα χαμηλές τιμές και που αξίζει να επισκεφτούν όλοι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων αλλά και της ευρύτερης περιοχής, θα λειτουργήσει από τις 21 Νοεμβρίου 2015 έως και τις 19 Ιανουαρίου 2016 στην πόλη. Συγκεκριμένα, σε ένα πολύ όμορφο ανακαινισμένο χώρο ενός διατηρητέου κτιρίου στην οδό Γ. Αβέρωφ 45, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως 9 το βράδυ,  Σάββατα 9 πρωί έως 8 βράδυ – Κυριακές κλειστά (εκτός της περιόδου εφαρμογής του εορταστικού ωραρίου).

“Art 31” στην Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων


Η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων φιλοξενεί από 23 Νοεμβρίου 2015 έως 14 Φεβρουαρίου 2016 την έκθεση ART31 του Σωματείου Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου.Την έκθεση συνδιοργανώνει το Σωματείο Π.Α.Σ.Ε.Τ.Η με τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Ιωαννιτών για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Η έκθεση «Πίστη» κάνει στάση στο Ηράκλειο Κρήτης


Η Φωτογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης και το Photometria Festival παρουσιάζουν την φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Photometria Awards 2015, Faith», η οποία αποτελείται από τις 25 καλύτερες φωτογραφίες με θέμα την «Πίστη» που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή του Photometria Festival 2015. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της διοργάνωσης τον Ιούνιο στα Γιάννινα και συνεχίζει το ταξίδι της σε έντεκα πόλεις της Ελλάδας. Επόμενη στάση της περιοδεύουσας έκθεσης το Ηράκλειο και συγκεκριμένα η Πύλη Βιτούρι.

«Έρωτας και Ποίηση στα Χρόνια των Ρωμαίων»


Στο πλαίσιο των διαλέξεων υπό τον τίτλο Θραύσματα Αρχαιογνωσίας, που συνδιοργανώνονται από τον Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών  στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Ευάγγελος Καρακάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας, με θέμα «Έρωτας και Ποίηση στα Χρόνια των Ρωμαίων».

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

"Η ποιητική εξέλιξη του Γιοσέφ Ελιγιά" από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών


Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 8 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», ομιλία του Γιώργου Αράγη, κριτικού λογοτεχνίας, με θέμα: Η ποιητική εξέλιξη του Γιοσέφ Ελιγιά.Ο Γιώργος Αράγης γεννήθηκε το 1936 στο Μεγάλο Περιστέρι Ιωαννίνων. Σπούδασε στην Αθήνα Ιατρική και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Εργάστηκε ως νοσοκομειακός γιατρός και αργότερα ως ελεύθερος επαγγελματίας. 

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Το Λεύκωμα «Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου, Γενεαλογικά Δένδρα» θα παρουσιαστεί, στην Πρέβεζα


Το Λεύκωμα «Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου, Γενεαλογικά Δένδρα» θα παρουσιάσει, στην Πρέβεζα η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, και ώρα 19.00, στην Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης.Το Λεύκωμα περιλαμβάνει σε μία καλαίσθητη έκδοση 284 σελίδων τα Γενεαλογικά Δένδρα των τελευταίων νομάδων κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων, περίπου 80 οικογένειες, με 15000 μέλη σε διάστημα δύο αιώνων , με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που για πρώτη φορά παρουσιάζεται.

«Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι» στις Κυριακές στο πανί

Mε την ταινία του Φραντσέσκο Ρόζι «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι» (Ιταλία, 1979, διάρκεια: 135΄) συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με τίτλο «Ευρωπαίοι Δημιουργοί», που διοργανώνουν Οι Κυριακές στο πανί. Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 15 Νοεμβρίου και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Πρόκειται για την αυτοβιογραφική ταινία του Ιταλού συγγραφέα, ζωγράφου και ιατρού Κάρλο Λέβι, από την Τουρίν, ο οποίος εξορίστηκε το 1935, στον ιταλικό νότο. Πρωταγωνιστούν: Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Ειρήνη Παππά, Λέα Μασάρι, Πάολο Μπονταντσέλι.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Κλειστά θα είναι την Πέμπτη, τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Κλειστά θα είναι τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, καθώς η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) κάλεσε τα μέλη της να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία.Σε σημερινή της ανακοίνωση, η ΠΕΥΦΑ καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ.«Καλούμε όλους τους αρχαιοφύλακες, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, να απαντήσουμε δυναμικά και αγωνιστικά, για να ανατρέψουμε τα βάρβαρα μέτρα που έχουν αποφασιστεί. Πρέπει, πλέον, να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο. Ως εκ τούτου, τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι κλειστοί εκείνη την ημέρα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Τοπία της Σύνης Παπαγιάννη στον "Τεχνοχώρο"


Μια σειρά τοπίων θα παρουσιάσει η Σύνη Παπαγιάννη σε έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ, από 10  έως 28 Νοεμβρίου. «Η φύση πάντοτε ήταν πομπός και δέκτης των εικαστικών μου ερεθισμάτων. Αναδημιουργώ και αναπλάθω εικόνες τοπίων πραγματικών και ονειρικών, εμμένοντας στις φόρμες των δένδρων, των βουνών και των πόλεων στους αχανείς εικαστικούς χώρους. Με ενδιαφέρει η υφή των πραγμάτων, γι'αυτό προσθέτω υλικά στα έργα μου, προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω την ύλη της φύσης», αναφέρει η Σύνη Παπαγιάννη.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης επισκέφθηκαν τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι από την Κίνα

Τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης επισκέφθηκαν σήμερα, είκοσι επτά τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι από την Κίνα.Η αρχαία Δωδώνη, ήταν ένας από τους σταθμούς του μεγάλου οδοιπορικού που κάνουν στην Ελλάδα, ύστερα από πρωτοβουλία του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, αντιπρόεδρος του οποίου είναι ο Ηπειρώτης Λευτέρης Κόντος.Τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ενημερώθηκαν για τα έργα αναστήλωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ έκαναν πλήθος ερωτήσεων για τη χρήση των διάφορων κτιρίων κατά τους αρχαίους χρόνους.Η αντιδήμαρχος Μυρτώ Δημακοπούλου, καλωσόρισε εκ μέρους του Δήμου Δωδώνης τους Κινέζους πράκτορες και δημοσιογράφους και τους εφοδίασε με ενημερωτικό υλικό τόσο για τον αρχαιολογικό χώρο όσο και για το Δήμο.Σημείωσε δε ότι η προβολή και η εξωστρέφεια αποτελούν προτεραιότητες για το Δήμο, προτεραιότητες που έχουν στο επίκεντρό τους το οικουμενικό μνημείο της Δωδώνης.

Έκθεση για τον Καβάφη στο Ιτς Καλέ

Την Πέμπτη ξεκινάει στο Ιτς Καλέ η έκθεσης «Κ.Π. Καβάφη Απόκρυφη Ιστορία». Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Ο τίτλος της έκθεσης «Απόκρυφη Ιστορία» προέρχεται από το έργο του Προκόπιου: “Ανέκδοτα ή Απόκρυφη Ιστορία” από το οποίο ο Καβάφης αντλεί τα στοιχεία για το ποίημα του [εκ] «Της Ανεκδότου Ιστορίας». Αντικατοπτρίζει την κρυφή επιθυμία του ποιητή, όπως αυτός την υπονοεί στο ποίημά του «Κρυμμένα» στο οποίο γράφει: “απ’ τα γραψίματά μου τα πιο σκεπασμένα από εκεί μονάχα θα με νοιώσουν…”Η έκθεση επικεντρώνεται στο να πλοηγηθεί ο επισκέπτης σε ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στον χρόνο, με πυξίδα τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή και με την εικαστική παρέμβαση των παραστάσεων που έχουν αποτυπωθεί στις επιφάνειες των 100 νομισμάτων που εκτίθενται, να γνωρίσει το πλάτος, αλλά και το βάθος των ιστορικών του γνώσεων, και να νοιώσει την ευαισθησία του, να έχει δει απεικονισμένο το πρόσωπο του ατόμου, πριν το διαιωνίσει με το ποίημά του.