Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Σταύρακα

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Σταύρακα εγκαινιάζεται το Σάββατο (18 Ιουνίου) στο χωριό Περίβλεπτος Ιωαννίνων. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι 30 Ιουνίου από τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Σ΄ ένα χώρο ιδιαίτερα προσιτό για τους ανθρώπους σ’ ένα χωριό ζεστό και οικογενειακό ανάμεσα σε ήχους μουσικής και νοστιμιές, πίνοντας καφέ και κουβεντιάζοντας για την τέχνη/ Δεν μας έχουν συνηθίσει οι καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ταβέρνες και καφενέδες των χωριών. Ο μπάρμπα Χρήστος  όμως το κάνει τακτικά γιατί πιστεύει πως η τέχνη έρχεται πιο κοντά στον κόσμο μέσα σε λειτουργικούς χώρους καθημερινότητας. Και λόγω της δύσκολης εποχής σκέφτηκε να παρουσιάσει τη δουλειά του στο χωριό περίβλεπτος στο 14ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων – Κονίτσης σ΄ ένα χώρο φυσικό και πολύ όμορφο που μοιάζει με απολιθωμένα καράβι. Ο χώρος είναι αμφιθεατρικός και διαθέτει πάρκινγκ. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6977008183, 694059061 

Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «Ασπρόμαυρο και άνθρωπος»

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας του Λάμπρου Παππά και της Ζωής Τσιούρη με θέμα «Ασπρόμαυρο και άνθρωπος». Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» από 20 έως 28 Ιουνίου 2016 και θα λειτουργεί καθημερινά από 7 έως 9 μ.μ.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

«Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» στο Μουσείο Ακρόπολης

Με τη δεύτερη περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» γιορτάζει τα έβδομα γενέθλιά του το Μουσείο της Ακρόπολης που θα ανοίξει τις πύλες της στις 20 Ιουνίου. «Από τα εγκαίνια του Μουσείου μέχρι σήμερα είχαμε περισσότερους από 9,5 εκατομμύρια επισκέπτες και φαντάζομαι το φθινόπωρο θα έχουμε ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια» ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης. «Αυτό όμως δεν είναι μόνο ένας αριθμός, αυτό εκφράζει και μια πολιτική του Μουσείου το οποίο από την αρχή αποφάσισε να έχει μία εξωστρέφεια».

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Βραδιά παραδοσιακού χορού, με τίτλο «Ρωγμές στο χρόνο» από τους "Χοροτέχνες"

Το νέο στην πόλη μας πολιτιστικό - καλλιτεχνικό σωματείο Χοροτέχνες - Συντροφιά λαϊκού ήθους διοργανώνει για πρώτη φορά βραδιά παραδοσιακού χορού με τίτλο «Ρωγμές στο χρόνο».Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 και ώρα 21:30, στα Ιωάννινα και στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.).Σε μια μοναδική, στο σχεδιασμό, για την πόλη μας μουσικοχορευτική παράσταση, 70 χορευτές, με περισσότερες από 180 τοπικές ενδυμασίες, θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τον λαϊκό πολιτισμό του ελλαδικού χώρου, πλαισιωμένοι από σημαντικούς μουσικούς και ορχήστρες.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στα Ιωάννινα

Ο Σύλλογος Ρεμπετόφιλων Ιωαννίνων, μετά την περυσινή επιτυχία, με ιδιαίτερη χαρά διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην πόλη των Ιωαννίνων, στις 16 & 17 Ιουνίου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δ. Χατζής" στα Παλαιά Σφαγεία, σε έναν πανέμορφο χώρο δίπλα από τη λίμνη.Στο φεστιβάλ προσφέρθηκαν να συμμετέχουν και φέτος μουσικά συγκροτήματα από τα Ιωάννινα και την υπόλοιπη Ελλάδα, οι σπουδαστές του "Θεάτρου Έκφραση", το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Λούτσα" και οργανοποιοί λαϊκών μουσικών οργάνων από όλη την Ελλάδα, σε μια συλλογική προσπάθεια ανάδειξης της ρεμπέτικης και παραδοσιακής μουσικής.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Τούρκοι και Έλληνες καλλιτέχνες διερευνούν την έννοια της οικειότητας και του σπίτι - Στην έκθεση του έργου HOME


Η έννοια του σπιτιού είναι ανοικτή σε ερμηνείες για τους έλληνες και τούρκους καλλιτέχνες της έκθεσης του project ‘Home’ που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 στην Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων : το σπίτι ως μνήμη, το σπίτι ως συναίσθημα, ως πολιτισμός, κοινή παράδοση, χειρονομία, γλώσσα ή νοοτροπία. Οι φωτογράφοι Εύα Βουτσάκη, Selen Tuğrul, Korhan Karaoysal, Λίλα Ζώτου, Neslihan Koyuncu, Δημήτρη Ραπακούσης και Φωτεινή Παπαχατζή διερευνούν την έννοια του σπιτιού μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση, τις φωτογραφικές εγκαταστάσεις, τα αρχεία, την έρευνα και τις προφορικές ιστορίες.

Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμμετείχε η γιαννιώτισσα ποιήτρια, Γιώτα Παρθενίου

Στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμμετείχε η Γιαννιώτισσα ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου με δίγλωσση συλλογή ποιημάτων της, στα ελληνικά και τα ρουμανικά. Η παρουσίαση του έργου της Γιώτας Παρθενίου έγινε στο αξιόλογο και πολύ φροντισμένο περίπτερο της Ρουμανικής Πρεσβείας, το οποίο φιλοξενούσε, μεταξύ άλλων, και την ενότητα «Έλληνες Συγγραφείς στην Ρουμανία». Το βιβλίο της Γιώτας Παρθενίου Ποιήματα (Poeme), εκδόθηκε στο Βουκουρέστι το 2015, από τον εκδοτικό οίκο «Ομόνοια». Την εισαγωγή έκανε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολος Γ. Παπαϊωάννου, την μετάφραση στα Ρουμανικά ο Καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Ιασίου «George Enescu», Valeriu Mardare, και τον επίλογο ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ιασίου, Ανδρέας Ράδος. Το βιβλίο παρουσίασε η Καθηγήτρια Ξένων Γλωσσών και σκηνοθέτης Valerica Mitu. Aποσπάσματα στα ελληνικά μετέφραζε η Μορφωτική Ακόλουθος της Ρουμανικής Πρεσβείας, Anca Chisăliță. Πολύτιμη ήταν η στήριξη του Πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα, Lucian Fătu, τον οποίο η ποιήτρια ευχαρίστησε θερμά. Με την παρουσίαση αυτή ανοίγει ένας νέος δρόμος για διακρατικές συνεργασίες στον τομέα της λογοτεχνικής παραγωγής και δίνεται αφορμή για μια δημιουργική συνεργασία των γειτόνων λαών της Βαλκανικής.