Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

«Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» στο Μουσείο Ακρόπολης

Με τη δεύτερη περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» γιορτάζει τα έβδομα γενέθλιά του το Μουσείο της Ακρόπολης που θα ανοίξει τις πύλες της στις 20 Ιουνίου. «Από τα εγκαίνια του Μουσείου μέχρι σήμερα είχαμε περισσότερους από 9,5 εκατομμύρια επισκέπτες και φαντάζομαι το φθινόπωρο θα έχουμε ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια» ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης. «Αυτό όμως δεν είναι μόνο ένας αριθμός, αυτό εκφράζει και μια πολιτική του Μουσείου το οποίο από την αρχή αποφάσισε να έχει μία εξωστρέφεια».



«Πεποίθησή μας είναι οι αρχαιότητες να μην είναι ένα αποκομμένο αντικείμενο μελέτης αλλά να εντάσσονται σε ευρύτερο σύνολο το οποίο έχει δύο ουσιαστικές παραμέτρους: Η μία πρώτη είναι η τοποθέτησή τους μέσα στην ιστορική πορεία και η δεύτερη μέσα στο τοπογραφικό σκηνικό».

Αναφέρθηκε επίσης στην επισκεψιμότητα της περσινής πρώτης περιοδικής έκθεσης «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» που ανέρχεται στους 44.000 επισκέπτες. «Φέτος φιλοδοξούμε ότι θα τις ξεπεράσουμε».

Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει μια σταθερότητα στην επισκεψιμότητα και αυτό δικαιώνει την άποψη  «ότι το μουσείο δεν έχει συγκεκριμένους φίλους αλλά έχει φίλους τους επισκέπτες του μουσείου»

Η έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» επικεντρώνεται κυρίως στις μικρές πινακίδες από μολύβι που πάνω τους είναι χαραγμένα τα ερωτήματα των επισκεπτών του Μαντείου.

«Κινδυνεύω να χάσω τον άντρα μου, μήπως θα μείνω χήρα;», «Δεν έκανα παιδιά, με ποιον να πάω να κάνω να κάνω παιδί;», «Να πάω ταξίδι στην Καρχηδόνα;», «Να ξοφλήσω τα χρέη μου ή να τα αφήσω για αργότερα» είναι κάποια από τα καθημερινά και ανθρώπινα ερωτήματα που αποκαλύπτουν οι πινακίδες. Ερωτήματα που εάν κάποιος ξεφύγει από τη στερεότυπη αντίληψη που έχει για τους αρχαίους και κατεβεί στον άνθρωπο τότε βλέπει πόσο κοντά είναι αυτοί σε εμάς και εμείς σε αυτούς. 
Αυτό είναι το σημαντικότερο από τα μηνύματα που έχει να δώσει η έκθεση και πέρα από τις βαθιές θρησκολογικές ερμηνείες δείχνει την αμεσότητα της επαφής του ανθρώπου με τη θεότητα.

Εκτός από την ανάδειξη των πρωτοτύπων πλακών θα γίνεται και μία ψηφιακή παρουσίαση όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει αλλά και να ακούσει σε οθόνη μεγάλων διαστάσεων -σε ειδικό κλειστό χώρο- το ερώτημα, σαν βρίσκεται στο ιερό, αλλά και να το διαβάσει. 

Ο αριθμός των πινακίδων που θα παρουσιαστούν στην έκθεση είναι 60 αλλά ο συνολικός  τους αριθμός ανέρχεται στις 5.000 περίπου. Μέρος τους εκτίθενται σε μουσεία εντός και εκτός Ελλάδος όπως στο Μουσείο των Ιωαννίνων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Βερολίνο.

Σκοπός της παρούσας έκθεσης είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, τον ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον. 

Η έκθεση αποτελείται από μικρά αλλά πολύ σπουδαία ευρήματα. Λόγω όμως του μεγέθους τους η παρουσίαση, εκτός του καλού φωτισμού στις προθήκες, η παρουσίαση για ορισμένες περιπτώσεις γίνεται με βίντεο σε τάμπλετ το οποίο υπάρχει δίπλα στο πρωτότυπο έργο. 

Σε μεγάλη οθόνη στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.

Επίσης η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. Στο πλαίσιο της έκθεσης τον Σεπτέμβριο θα οργανωθεί συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου