Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΖΑΓΟΡΙ: Αρχίζει σήμερα το φεστιβάλ της Βωβούσας


Κάτι γίνεται στις βουνοκορφές της Πίνδου από 29 Ιουλίου μέχρι 6 Αυγούστου. Το Ορεινό Φεστιβάλ Βωβούσας ζητάει την προσοχή μας και μας δίνει μια καλή αφορμή για καλοκαιρινή εξόρμηση στο βουνό.Η Βωβούσα είναι από μόνη της μια ανακάλυψη. Πλησιάζοντας το χωριό μέσα από την κατάκλειστη, βαθυπράσινη κοιλάδα του Αώου, έχεις την απόλυτη αίσθηση ότι μπαίνεις στα σώψυχα της μεγάλης ελληνικής οροσειράς της Πίνδου. Η εικόνα της Βωβούσας, περιτριγυρισμένη από θεόπυκνα αδιαπέραστα δάση με οξιές, έλατα και μαυρόπευκα, είναι κάτι που δεν ξεχνιέται εύκολα.


Οι ανακαλύψεις όμως δεν τελειώνουν εκεί.Δεν έχει ούτε ένα κατάστημα και ο πλανόδιος μανάβης είναι σταθερή αξία. Το 2015 μάλιστα το Φεστιβάλ Βωβούσας πρόβαλε την ταινία του Δημήτρη Κουρσιαμπασάκου "Ο Μανάβης" στα πλαίσια ενός αφιερώματος στο σκηνοθέτη, προκαλώντας ιδιαίτερο ενθουσιασμό τους ντόπιους!Το θαυμάσιο μονότοξο γεφύρι ( 1748 ) του χωριού, που ενώνει τους δύο μαχαλάδες, είναι το παλαιότερο εν χρήση γεφύρι στο Ζαγόρι. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Βωβούσα είναι ο μοναδικός οικισμός μικρού μεγέθους που διασχίζεται από ποτάμι – στην παρούσα περίπτωση από τον Αώο!Υπάρχουν ακόμη κάτοικοι που μιλούν ( και είναι πρόθυμοι να σου μάθουν ) βλάχικα, μια προφορική γλώσσα που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Όσο για την παλιότερους, που κρατούν ακόμα τις παραδόσεις, τα βλάχικα βρίσκονται σε καθημερινή χρήση.

Απόδραση στη φύση
Η Βωβούσα αποτελεί την έναρξη και την αφετηρία του Aoos MTB Ultra, του πιο σκληρού αγώνα mountain bike στην Ελλάδα, όπου οι αθλητές καλούνται να καλύψουν 120χλμ με πολύ μεγάλες υψομετρικές εναλλαγές.Αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα, η κατοικία του οποίο φιλοξενεί το ετήσιο Vovousa Art Residency από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το σπίτι καταλαμβάνεται ολοκληρωτικά από τους εργαζόμενους, που κοιμούνται σε κρεβάτια, ντιβάνια και πατώματα, καλύπτοντας κάθε διαθέσιμη επιφάνεια!Η γύρω φύση είναι ιδιαίτερα ελκυστική στην καφέ αρκούδα, η οποία κάνει συχνές επισκέψεις στο χωριό, αλλά κανένας φεστιβαλιστής δεν έχει καταφέρει ακόμα να τη δει. Αντίθετα οι ντόπιοι, περιγράφουν συχνές συναντήσεις με το μεγαλόσωμο ζώο που εξάπτουν πραγματικά τη φαντασία. Λέγεται ότι της αρέσουν ιδιαίτερα τα κεράσια.Οι ντόπιοι έχουν αγκαλιάσει ολόψυχα το φεστιβάλ παραχωρώντας ακόμη και ιδιωτικούς χώρους για την ομαλή του διοργάνωση. Το 2015 αρχειακή ταινία της "Γκόλφως" προβλήθηκε στον κήπο ενός χωριανού σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ κάθε χρόνο οι παλιές ξυλαποθήκες ξαναζωντανεύουν με εκθέσεις φωτογραφίας.Το κέντρο τύπο του φεστιβάλ φιλοξενείται στο μονοθέσιο σχολείο του χωριού, όπου κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους στεγάζεται και η δασκάλα. Τα Σαββατοκύριακα επιστρέφει στα Ιωάννινα. Έχει δύο μαθητές, που μάλιστα τυγχάνει να είναι και αδέρφια.Στον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού θα βρείτε αρχείο από παραδοσιακές φορεσιές, που ( αν είστε τυχεροί ) μπορείτε να δοκιμάσετε και να φωτογραφηθείτε - και μάλιστα επαγγελματικά! Λόγω του χαρακτήρα του φεστιβάλ, που εστιάζει στις τέχνες του φακού, για 9 μέρες το χρόνο οι φωτογράφοι είναι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους!Η έναρξη γίνεται σταθερά κάτω απ' τα άστρα, άλλοτε σε λόφους και ξέφωτα και άλλοτε σε φροντισμένους κήπους, όπου Αθηναίοι urbanistas συγχνοτίζονται με μαυροφορεμένες γιαγιάδες, μασουλώντας σπιτικά γλυκά και κρυφορουφώντας τσίπουρο από λαθραία παγούρια.Ο καλύτερος βέβαια λόγος να βρεθείτε στην περιοχή δεν είναι άλλος από το Ορεινό Φεστιβάλ Βωβούσας, μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου