Μια ημέρα αφιερωμένη στο σπήλαιο «Ανεμότρυπα» των Πραμάντων οργανώνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, δίνοντας την ευκαιρία στους πολυάριθμους επισκέπτες αυτή την περίοδο να γνωρίσουν ένα από τα αξιοθέατα που ήρθε να προστεθεί πριν 15 χρόνια στο πλούσιο «μωσαϊκό» φυσικών ομορφιών της περιοχής των Τζουμέρκων. Παράλληλα, με την πρωτοβουλία του αυτή ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων σηματοδοτεί και την προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξής του Σπηλαίου όχι μόνο ως φυσικό μνημείο, αλλά και ως χώρο εκδηλώσεων.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί με ημερίδα – ομιλία στην κεντρική πλατεία των Πραμάντων και το βράδυ μεταφέρονται στο Σπήλαιο «Ανεμότρυπα». Στις 9 το βράδυ θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Greek Salad» από τη θεατρική σκηνή «βορείως» και στις 11 θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με την ορχήστρα του Γιάννη Σταύρου.
Ο επισκέπτης συναντά το σπήλαιο «Ανεμότρυπα» τρία χιλιόμετρα πριν φτάσει στα Πράμαντα, δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Μοναδικά σμιλευμένοι χρωματιστοί σταλαγμίτες και τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, του ορείχαλκου και του άσπρου, που έχουν σχηματιστεί με την πάροδο των χρόνων, συνθέτουν ένα ονειρικό περιβάλλον φανταστικών προσώπων και αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων.
Η ιστορία του σπηλαίου ξεκινάει κάπου στο 1960. Δύο νέοι της εποχής, ο Αποστόλης Λάμπρης και ο Γεώργιος Κ. Καρακώστας, πήραν εντολή από τον τότε πρόεδρο της Κοινότητας να διανοίξουν μία σχισμή, από την οποία έβγαινε δροσερός αέρας, για να εξερευνηθεί το εσωτερικό της, με την ευκαιρία της άφιξης της Επίτιμης Προέδρου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, της αείμνηστης Άννας Πετροχείλου. Έρποντας με μεγάλη δυσκολία μετά από 10 μέτρα βρέθηκαν μπροστά σε ένα ευρύ κοίλωμα, όμως η έλλειψη φωτιστικών μέσων δεν τους επέτρεψε τη συνέχιση της έρευνας. Κατόπιν αυτών μελετήθηκε και εξερευνήθηκε τμήμα του σπηλαίου μήκους 270 μέτρων περίπου, το οποίο αξιοποιήθηκε το 2000 και είναι προσβάσιμο σήμερα στους επισκέπτες.
Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα. Το υψηλότερο και παλαιότερο έχει καταρρεύσει στο παρελθόν και σώζονται κάποια τμήματά του. Το μεσαίο επίπεδο είναι αυτό που έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Το τρίτο επίπεδο είναι η κοίτη υπόγειου ποταμού, ο οποίος φαίνεται στο τέλος του τουριστικού μονοπατιού, λίγο πριν δημιουργήσει ένα καταρράκτη 2 μέτρων, 10 μέτρα χαμηλότερα από το μονοπάτι. Το νερό του ποταμού εμφανίζεται ξανά σε πηγή που βρίσκεται στην χαράδρα, 25 μέτρα κάτω από την είσοδο της σπηλιάς.
Το τουριστικώς αξιοποιημένο τμήμα έχει μήκος 250 μ. Είσοδος και έξοδος ταυτίζονται. Στο σπήλαιο κατοικούν διάφορα έντομα όπως τα Λεπιδόπτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου