Τρεις Τούρκοι και τρείς Έλληνες φωτογράφοι - δημιουργοί που επιλέχτηκαν να συμμετάσχουν στο έργο “Home” στo πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής TANDEM Cultural Managers exchange – Turkey 2015-6 φτάνουν στα Γιάννενα στις 5 Φεβρουαρίου προκειμένου να παρακολουθήσουν το 1ο εργαστήριο «Visual storytelling» με τον visual storyteller Jan Rosseel (janrosseel.com). Πρόκειται για τους Εύα Βουτσάκη, Selen Tuğrul, Korhan Karaoysal, Λίλα Ζότου, Neslihan Koyuncu και Δημήτρη Ραπακούση. Στο εργαστήριο θα συμμετάσχει επίσης η Nazlı Deniz Oguz, πολιτιστική διαχειρίστρια του εταίρου ΚΑ (Ka Fotoğraf Geliştirme Atölyesi) με έδρα την Άγκυρα, η οποία βρίσκεται στα Γιάννενα για να κάνει ένα 7ήμερο placement (τοποθέτηση σε θέση εργασίας) στην οργάνωση Έντευξις – Photometria International Photography Festival και στην εργασία της ομόλογου της Φωτεινής Παπαχατζή.
Η οπτική αφήγηση του Jan Rosseel
Ο visual storyteller Jan Rosseel σπούδασε φωτογραφία ντοκουμέντου στο Royal Academy of Arts στη Χάγη, στην Ολλανδία και φωτορεπορτάζ στη δανική Σχολή Μέσων Ενημέρωσης και Δημοσιογραφίας στο Aarhus της Δανίας. Το έργο του περιγράφεται καλύτερα ως οπτική αφήγηση, μεταξύ αφήγησης και τεκμηρίωσης. Εργάζεται ως συλλέκτης αναμνήσεων, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία, το βίντεο και τα αντικείμενα. Το σημείο εκκίνησης των έργων που βασίζονται στην έρευνα του είναι ιστορικά γεγονότα και η έννοια της μνήμης. Οι ιστορίες του περιέχουν όχι μόνο ανασύνθεση ιστορικών γεγονότων αλλά θέτουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της μνήμης και του εγκεφάλου μας. Εργάζεται ως ερευνητής χρησιμοποιώντας μεθόδους της επιστημονικής έρευνας και της δημοσιογραφίας για να οικοδομήσει μια αφήγηση όπου πραγματικότητα και φαντασία συνυπάρχουν.
Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στους International New York Times, Le Monde, De Volkskrant περιοδικό / εφημερίδα Volkskrant, Vrij Nederland, de Standaard / DS περιοδικό, De Morgen, De Tijd, Le Vif, L'echo, Onze Taal, P / f, PhotoQ , 8weekly, copypasteculture, GUP, Piel de Foto, photographer.ru και Knack / Trends, Huffington Post και Foam Magazine.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου ο visual storyteller Jan Rosseel (janrosseel.com) θα κάνει 12 portfolio reviews, διάρκειας 20' το καθένα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο home@photometria.gr, σημειώνοντας ένα τηλ. επικοινωνίας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
“Home”
Το “Home” εστιάζει στην αναγκαστική μετανάστευση και τις ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και τεκμηριώνει την ανάμνηση αυτής της εμπειρίας μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση, τα αρχεία, την έρευνα και τις προφορικές ιστορίες. Το έργο περιλαμβάνει 2 εκπαιδευτικά εργαστήρια ένα στα Ιωάννινα και ένα στην Άγκυρα, πρακτική άσκηση στους οργανισμούς των εταίρων, μια έκθεση φωτογραφίας με το καλλιτεχνικό έργο που θα παραχθεί στο πλαίσιο του έργου, και θα παρουσιαστεί στη Photometria – International Photography Festival 2016 καθώς και στην Άγκυρα, και μια έκδοση-λεύκωμα με τις αντίστοιχες φωτογραφίες.
Μέσω αυτής της διαπολιτισμικής συνεργασίας και του έργου “Home”, η Έντευξις - Photometria International Photography Festival επιθυμεί να επισημάνει την μοναδική ευκαιρία της πόλης των Ιωαννίνων να προσφέρει ένα παράδειγμα ανοχής σε έναν ταραγμένο κόσμο, μια πλατφόρμα διαλόγου και να συνδέσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με τη χρήση της φωτογραφίας.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.photometria.gr/tandem.php και στο http://www.kaatolye.net/home-project/
Το «TANDEM - Ανταλλαγή πολιτιστικών διαχειριστών Τουρκία - Ευρωπαϊκή Ένωση» είναι μια πρωτοβουλία του European Cultural Foundation (Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Ιδρύματος) με έδρα το Άμστερνταμ, του MitOst (Βερολίνο), και Anadolu Kültür (Κωνσταντινούπολη), και υποστηρίζεται από Stiftung Mercator (Έσσεν).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου