Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η Φθορά 9-10-11/2 στα Ιωάννινα

Μετά την τελευταία παράσταση του φεστιβάλ «Χειμώνας με θέατρο, χορό, μουσική» το ερχόμενο Σάββατο με την μουσική παράσταση «Δανεικά παπούτσια» το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεργάζεται με την καλλιτεχνική ομάδα «Ρέον» για την παρουσίαση της παράστασης «Η φθορά» στην ηπειρωτική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα. Με γιαννιώτικη καταγωγή οι συντελεστές της (Δημήτρης Τσεκούρας κείμενο, Ορέστης Τάτσης σκηνοθεσία) έχουν ξανασυναντηθεί στο ηπειρώτικο θέατρο σε παλαιότερες παραγωγές και συνεργασίες, όπως και ο ηθοποιός Στάθης Κόκκορης που ερμηνεύει τον ρόλο του Ραφαήλ Εσθητού.



Η παράσταση είναι μια ιδιότυπη ομιλία που λαμβάνει χώρα σε δημόσιους χώρους (καφενεία, λαϊκά στέκια κ.α.) Πρωτοπαρουσιάστηκε στο ιστορικό καφενείο Μουριά στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας το 2014. Ακολούθησαν παραστάσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στα Γιάννινα θα παιχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Λιθαρίτσια» Τρίτη 9, Τετάρτη 10 και Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου με ώρα έναρξης 9 το βράδυ.

Λίγα λόγια για το έργο

Τι γίνεται όταν ένα «φανταστικό» πρόσωπο εισβάλλει σε ένα στέκι της πόλης, απευθύνεται στο «ανύπαρκτο» κοινό και διατείνεται πως δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο από την «Φθορά»;

Ποιο είναι το νόημα της αγαπημένης του φράσης «το αντίθετο τής Φθοράς είναι η Φθορά»; Ποια είναι η σχέση τής Φθοράς με τα τοπία; Με την αναρχία και τον θεό; Γιατί δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από τον αποπροσανατολισμό; Τι δουλειά έχει ο Bach σε ένα καφενείο ή ένα στέκι; Ποιος αντιστέκεται στην Φθορά;

Ένας «ανυπόστατος» κύριος ονόματι Ραφαήλ Εσθητός φεύγει για πρώτη φορά στην ζωή του από την Πάτμο και έρχεται να μας απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Και σε πολλά άλλα.

«Πολυαγαπημένοι και μη παρευρισκόμενοι φίλοι μου, η παρούσα άκρως φανταστική ομιλία μου έχει την ρίζα της σε ένα άκρως ρεαλιστικό συμβάν: στην μυρωδιά τής ναφθαλίνης που κατακυρίευσε μία νύχτα τα λαγωνικά μου ρουθούνια. Η φθορά. Η φθορά επέρχεται αβίαστα. Όταν η φθορά επέρχεται βεβιασμένα, στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για φθορά αλλά για ένα καθαρά τυχαίο συμβάν που προσπαθεί να ανακόψει την έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη κίνηση τής φθοράς. Αυτή είναι η αναχαιτισμένη φθορά. Γίνεται για παράδειγμα ένα τροχαίο ατύχημα και πεθαίνεις επί τόπου. Αυτή είναι μία αναχαιτισμένη φθορά. Είναι μία φθορά που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί. Κρίμα! Τίποτε πιο άφθαρτο από την φθορά. Τελεία.»



Δημήτρη Τσεκούρα «Η φθορά»

Μια φανταστική ομιλία του Ραφαήλ Εσθητού σε ένα ανύπαρκτο κοινό

Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης

Επιμέλεια κοστουμιού: Ελένη Στρούλια

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κασσάρας, Δημήτρης Καρπέτης

ΠΑΙΖΟΥΝ: Στο ρόλο του Ραφαήλ Εσθητού ο Στάθης Κόκκορης, συνοδεύει ζωντανά ο Βαγγέλης Κηπουρός (μπουζούκι)

 Το ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Τσεκούρα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εξάρχεια.



Σημείωμα του σκηνοθέτη

Προτεινόμενη συνθήκη για την παράσταση είναι μια ιδιότυπη ομιλία κι αντιστρόφως. Ο ομιλητής ή καλύτερα ο αγορητής αναζητά το διάλογο με τους ανθρώπους, την ανάδυση της αγοράς που τείνει να εξαφανιστεί. Ο «βυζαντινός» ήχος του μπουζουκιού υπογραμμίζει και ενίοτε εξηγεί ανοίγοντας τον δικό του διάλογο τόσο με το κοινό όσο και με τον ομιλητή.  Η αγόρευση εξελίσσεται σε μια ωδή στις ανθρώπινες σχέσεις και την μοίρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου