Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Γιορτή πολυφωνίας στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών,με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής


Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια του. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1996 και πήρε το όνομά του από τη χώρα των Χαόνων, ηπειρωτικού φύλου της αρχαιότητας, που συνέπιπτε με το χώρο επιβίωσης της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας.Στην εικοσάχρονη διαδρομή της η «Χαονία» αφιερώθηκε πολύτροπα στην έρευνα, τη διάδοση και την προβολή του πολυφωνικού τραγουδιού. Μέλη της πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του Πολυφωνικού Καραβανιού, αποτελώντας τους κεραντζήδες στο μεγάλο ταξίδι των φωνών που διαρκώς μεγαλώνει. Μέλη της διδάσκουν πολυφωνικό τραγούδι, μυώντας νέους ιχνηλάτες, στο Εργαστήρι Πολυφωνίας του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειαννάκης» καθώς και στο Εργαστήριο Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.


Η «Χαονία» έχει δώσει πολλές εκατοντάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ιταλία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ουαλία ενώ φέτος έχουν προγραμματιστεί εμφανίσεις της στην Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, το Βερολίνο και τη Γεωργία.Ο φετινός γιορτασμός ξεκινά από το χώρο που φιλοξένησε τις πρώτες πρόβες της, το Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών. Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 7 μμ, το Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών φιλοξενεί μεγάλη γιορτή πολυφωνίας για τα «20 ΧΡΟΝΙΑ «Χαονίας».Στη γιορτή το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» τραγουδά τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας (Πωγώνι, Άνω Πωγώνι, Δερόπολη, Παρακάλαμο, Μουργκάνα, Θεολόγο, Βούρκο, Χειμάρρα), από όλα τα είδη ελλαδικής (Βώλακας, Κέρκυρα) και ελληνόφωνης πολυφωνίας (Κάτω Ιταλία). Τη γιορτή της «Χαονίας» τιμούν με τη συμμετοχή τους, εξαίρετοι πολυφωνικοί όμιλοι σε ένα κατάλογο που διαρκώς μεγαλώνει και, όταν ολοκληρωθεί, θα ανακοινωθεί συνολικά.Τα μέλη της «Χαονίας» αφιερώνουν την εκδήλωση στον Δήμο Δέδε, πρωτοτραγουδιστή από τη Δερβιτσάνη, τιμώντας στο πρόσωπό του τους «δασκάλους» τους, τους ύστατους αυθεντικούς ερμηνευτές που κοντά τους μαθήτευσαν τραγούδια και ήθος, «αποχαιρετώντας» τον Δήμο Δέδε που σε λίγο καιρό παλιννοστεί οριστικά στη Δερόπολη.
Η όμορφη γιορτή που ξεκινά με προβολή μικρού ντοκιμαντέρ για τα 15 χρόνια του Πολυφωνικού Καραβανιού διοργανώνεται από την «Άπειρο» / Πολυφωνικό Καραβάνι και γίνεται με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής, η οποία έχει βραβεύσει στο παρελθόν τη «Χαονία» για την προσφορά της.Παρασκευή 18 Μαρτίου, 7 μμ, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος. Με ελεύθερη είσοδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου