Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

10η Λυρική Παμβώτις με μεσογειακή αύρα και γλυπτό του Θόδωρου Παπαγιάννη

Σ’ εκείνες τις ανατολίτικες νύχτες όταν/ Το φεγγάρι γεμίζει πλήρως, / Η ανατολή χάνει κάθε τιμή/ Και σθένος. / Τα εκατομμύρια που κυκλοφορούν ξυπόλυτοι, / Που πιστεύουν σε τέσσερις συζύγους/ Και στην ημέρα της κρίσης, / Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βλέπουν το ψωμί/ Μόνο στα όνειρά τους, / Που περνούν τη νύχτα σε σπίτια/ Χτισμένα από βήχα, / Που δεν έχουν δει ποτέ τα μάτια τους φάρμακο, / Ξαπλώνουν σαν τα πτώματα κάτω από το σεληνόφως.» Νιζάρ Καμπάνι, Σύρος ποιητής και διπλωμάτης (1923 -1998). Η Λυρική Παμβώτις γίνεται 10 ετών και διεκδικεί πλέον τον τίτλο της διεθνούς διοργάνωσης καθώς παρουσιάζει φέτος και ποιητές από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία,  την Παλαιστίνη και τη Συρία.Το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα, οι εραστές της ποίησης θα συγκεντρωθούν στη θέση Σεράι της Νήσου Ιωαννίνων για τη 10η Λυρική Παμβώτιδα αλλά και θα συνομιλήσουν με τις ποιήτριες Αουρόρα Λούκε από την Ισπανία και την Μόνικα Σαβουλέσκου από τη Ρουμανία που με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών και  θα παραμείνουν επί τετραήμερο στα Γιάννενα για να γνωρίσουν την περιοχή.



Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τα αποκαλυπτήρια του έργου του Θόδωρου Παπαγιάννη με τίτλο «Η στήλη της ποίησης». Φίλος της ποίησης, ο Ηπειρώτης γλύπτης φιλοτέχνησε και δώρισε το έργο ειδικά για  τη Λυρική Παμβώτιδα.Τις προσφωνήσεις των διοργανωτών θα ακολουθήσει η παρουσίαση του έργου 5 ποιητών της Μεσογείου: της Ισπανίδας Αουρόρα Λούκε και της Ρουμάνας Μόνικα Σαβουλέσκου – Βουδούρη, του Ιταλού νομπελίστα Εουτζένιο Μοντάλε (1896-1981), του Σύρου Νιζάρ Καμπάνι (1923-1998) και του Παλαιστίνιου που διαμένει στην Πρέβεζα Χάλεντ Καμπάνι.Αποσπάσματα από το ποιητικό τους έργο θα διαβάσουν οι ποιητές Βαγγέλης Αγγέλης, Αντιγόνη Βουτσινά, Θωμάς Ιωάννου, Τάσος Κανάτσης, Πηνελόπη Μαρνέλη,  Κώστας Νέος και  Κώστας Σουέρεφ.

Στη συνέχεια θα απονεμηθούν τα βραβεία και οι έπαινοι στους νικητές του φετινού Διαγωνισμού ποίησης. 1ο Βραβείο : Γιώτα Κολλέρη, 2ο Βραβείο: Σταμάτης Πορτελάνος, 3ο Βραβείο: Γιώργος Μπακόλας, 1ος Έπαινος : Αντώνης Ευθυμίου, 2ος Έπαινος : Αντώνης Μπασούκος, 3ος Έπαινος: Μαίρη Μοσχονά.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με μια χορογραφία της Διονυσίας Φειδοπούλου με τίτλο «Μεσόγειος» (χορεύουν : Διονυσία Φειδοπούλου & Βερόνικα Γεωργίου) και με μουσικές συνθέσεις εμπνευσμένες από μελοποιημένη ποίηση και μελωδίες της Μεσογείου ( Παναγιώτης Σεντελές, πλήκτρα και Ηλίας Αράπογλου, τύμπανα).

Διοργάνωση: Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Εταιρεία Λογοτεχνών & Συγγραφέων Ηπείρου, Τοπική Κοινότητα  Νήσου.Την εκδήλωση θα συντονίσει ο  Μιχάλης Αράπογλου, ενώ ποιήματα θα αποδώσουν  η ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου & ο ηθοποιός Βασίλης Σιάφης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου θα τιμήσει τον Θόδωρο Παπαγιάννη και την Τράπεζα Ηπείρου.Οργανωτική Επιτροπή: Πρόεδρος : Γιώτα Παρθενίου Μέλη : Μαρία Στρατσάνη, Σπύρος Εργολάβος, Αλέξανδρος Φαρμάκης, Μιχάλης Αράπογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου